fbpx

Provtagning

Vi på Doktor Hemma kan hjälpa dig med diverse olika provtagningar. Bland annat kan vi hjälpa dig att ta blodprover, mäta ditt blodtryck eller ta urinprov.

Doktor Hemma Hälsokontroll Blodprov

 • Blodstatus (7st) 325 kr

  EPK
  Hb
  EVF
  MCH
  MCV
  TPK
  LPK Blodstatus ger en övergripande bild över blodets olika celler. Analysen kan ge indikationer på ett flertal förhållanden i kroppen som exempelvis vitaminbrist, järnbrist och inflammationer/infektioner.

 • Sköldkörtel (3 st) 475 kr

  TSH
  T4
  T3 Proverna som tas för att undersöka om sköldkörteln fungerar som den ska. Blodprovet kan t.ex. tas i samband med att du undersöks för att du känner dig trött, frusen och nedstämd. Det kan också tas om du känner dig darrig, har hjärtklappning, svettningar och har gått ner i vikt. Vidare vill vissa kontrollera dessa prover utan symptom.

 • Inflammation- och infektionstest samt Blodstatus 575 kr

  CRP
  SR
  LPK
  Hb
  TPK
  MCH
  MCHC
  MCV
  EPK
  EVF Dessa prover kan tas om en infektion (vanligtvis bakterier eller virus) eller inflammation pågår i kroppen. Proverna kan också vara förhöjda vid andra åkommor. Dessa prover speglar också din blodbild. Om du har blodbrist och indirekt vad denna brist kan bero på. Vidare ingår blodplättar i denna analys.

 • PSA-prov (1 st) 415 kr

  PSA-Män Blodprovet PSA mäter värdet av ett ämne som kommer från prostatan. Värdet stiger vid olika sjukdomar i prostata. Ett PSA-värde över en viss nivå bör utredas för att ta reda på om orsaken är cancer eller en godartad prostatasjukdom.

 • Leverprov (4 st) 375 kr

  ALAT
  ASAT
  GT
  ALP Proverna på levern kan vara förhöjda vid t.ex. övervikt, för stort alkoholbruk, gulsot eller vissa läkemedel.

 • Njurprov, blodsalter samt proteinmängd i blod. (5 st) 375 kr

  Natrium
  Kalium
  Kalcium
  Kreatinin
  Albumin Värdena kan vara sjukliga vid ett antal olika tillstånd, t.ex. njursvikt.

 • B-cellertest (6 st) 325 kr

  B-celler
  Basofila
  Eosinofila
  Lymfocyter
  Monocyter
  Neutrofila Dessa prover kompletterar SR, CRP och LPK och kan ge en bättre bild av olika infektioner eller allergiska reaktioner som kan finnas i kroppen.

 • Hjärt-, blod-, socker- och blodfettstest (13 st) 595 kr

  Inför detta prov ska du vara fastande. Ät inte 10 timmar innan provtagning. Vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker går bra att dricka.

  Blodfetter
  HDL kolesterol
  LDL Kolesterol
  Kolesterol-total
  Triglycerider
  Blodsocker
  HbA1c
  Glukos
  Blodstatus
  EPK
  Hb
  EVF
  MCH
  MCV
  TPK
  LPK Hjärt- och kärlsjukdom är en av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. Höga blodfetter och högt blodsocker är riskfaktorer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom liksom typ-1 och 2 diabetes.

 • Östrogentest (1 st) 375 kr

  Östradiol Östrogen är ett hormon som tillverkas av flera olika vävnader i kroppen bland annat muskler, fett, lever och av hjärnan. Östrogen påverkar levern, benomsättningen, nervsystemet, hjärt- och kärlsystemet samt immunsystemet hos både män och kvinnor.
  Hos kvinnor kan provet tas för att bedöma aktiviteten i äggstockarna, till exempel i samband med utredning av infertilitet, utebliven menstruation eller för att ta reda på om man närmar sig klimakteriet och menopaus.

 • Vitamin & Mineraltest (15 st) 1325 kr

  Inför detta prov ska du vara fastande. Ät inte 10 timmar innan provtagning. Vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker går bra att dricka.

  B12 (S-kobalamin)
  Folat
  Homocystein
  Vitamin D
  Magnesium
  Järn
  Ferritin
  Zink

  Blodstatus
  EPK
  Hb
  EVF
  MCH
  MCV
  TPK
  LPK Om vill göra en bred hälsokontroll utifrån vitaminer, mineraler och blodstatus. Vitaminer och mineraler är viktiga bl. a för kroppens immunförsvar. En varierad kost är också viktigt för att få i sig de vitaminer och mineraler kroppen behöver.

 • Järnbrist-test (10 st) 575 kr

  Inför detta prov ska du vara fastande. Ät inte 10 timmar innan provtagning. Vatten, kaffe och te utan mjölk eller socker går bra att dricka.

  Järn
  Ferritin
  Hemoglobin (Hb)
  Leukocyter (LPK)
  Trombocyter (TPK)
  MCH
  MCHC
  MCV
  Erytrocyter (EPK)
  Hematokrit (EVF) Blodbrist på grund av för lite järn är vanligt och kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Den vanligaste orsaken till blodbrist är att du har förlorat blod. Det kan också bero på att du inte kan ta upp järn från maten.
  Några symtom på blodbrist kan vara trötthet, koncentrationssvårigheter, yrsel, hjärtklappning, huvudvärk och att du känner dig mer andfådd än vanligt.

 • Zinkbrist-test (1 st) 375 kr

  Zink Zink är ett livsviktigt näringsämne som kroppen behöver till 100-tals viktiga kroppsfunktioner. Zink behövs för att kroppens immunsystem ska fungera bra. Zink fyller också en funktion vid celldelning, celltillväxt, sårläkning och nedbrytning av kolhydrater. Zink är även viktigt för ämnesomsättningen, normal funktion av hjärnan och det centrala nervsystemet.

 • D-vitamintest (1 st) 495 kr

  D-vitamin D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett.

 • Vitamin B12-test (1 st) 375 kr

  Vitamin B12 (S-kobalamin) Vitamin B12 behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. B12 tillverkas inte i kroppen utan du får i dig det genom maten. B12 finns i mat från djurriket, främst i kött och mejeriprodukter.
  Brist på B12 kan visa sig som besvär från nervsystemet. Det kan vara i form av stickningar, domningar och försämrad känsel, med början i fötterna. Du kan känna dig osäker när du går och få försämrade reflexer i vader och fotsulor. Svår B12-brist kan även ge symtom som försämrat minne, depression och försämrad syn.

 • Folattest (1 st) 375 kr

  Folat Folat går under flera namn bl.a folatsyra, folinsyra och vitamin B9.
  Folsyra eller folat behövs för cellernas ämnesomsättning och för att bilda röda blodkroppar. Det behövs också för att foster ska utvecklas normalt när man är gravid.

 • PEth-Alkoholkonsumtionstest (1 st) 1025 kr

  PEth, som är förkortningen av fosfatidyletanol, är en alkoholmarkör som man kan mäta i blodet sett över en längre tid.

Boka enkelt via telefon eller email!

Alla våra lediga tider visas tyvärr inte alltid i vårt bokningssystem. Därför rekommenderar vi dig att ringa eller maila oss om du inte hittar en tid som funkar för dig!

Du kan också höra av dig till oss via mail om du har andra frågor.
  Kontakta oss direkt!

  Vid akuta fall ring 112